menu
Word Lid
Antwerps stadsbestuur en gemeente Borsbeek negeren wil van de Borsbekenaar en degraderen de gemeente tot stadsdistrict

Filip Dewinter: “Deze beslissing toont de grote kloof tussen bevolking en politiek aan”

Begin vorig jaar maakte het Antwerpse college van burgemeester en schepenen bekend dat Borsbeek vanaf 2025 deel zou uitmaken van de stad Antwerpen. Vooral in Borsbeek ontstond er heel wat ophef tegen deze beslissing. Het lokale burgerinitiatief “Burgers voor Borsbeek” verzamelde voldoende handtekeningen en dwong zo een referendum af. De uitslag van deze volksbevraging die plaatsvond op 24 september van dit jaar liet weinig aan de verbeelding over: maar liefst 77% van de Borsbeekse kiezers stemde tegen de oplsorping door Antwerpen. Tegen wil en dank duwde het stadsbestuur gesteund door de CD&V-fractie de fusie toch door de strot van de Borsbekenaar.

Gemeenteraadslid Filip Dewinter: “Deze beslissing mag dan slechts een miniem aandachtspunt zijn in onze stad, maar de inwoners van Borsbeek liggen wél wakker van de fusiegevolgen. De voorbereidingen die aan de basis van deze fusie lagen, waren allesbehalve transparant: de transitienota werd pas een week voor de definitieve stemming openbaar gemaakt. De directe dienstverlening, toegankelijkheid en het kleinschalige karakter zullen op korte termijn verdwijnen als sneeuw voor de zon. De verstedelijking zal Borsbeek als een inktvlek opslorpen en hoewel de Borsbekenaar koos voor identiteit, wordt dit gegeven volledig genegeerd door een nationalistische partij, die de N-VA beweert te zijn.”

Het meest frappante van deze fusie is uiteraard het niet-respecteren van de wil van de kiezer. “Wanneer men het vertrouwen in de politiek wil herstellen, is deze stemming de slechtst mogelijke manier om dat te doen”, concludeert Dewinter. “Mensen naar de stembus lokken om vervolgens geen rekening te houden met de uitslag van de stemming, is ronduit wraakroepend. Referenda zouden simpelweg bindend moeten zijn!”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF