menu
Word Lid
Barbara Pas houdt boekvoorstelling 'Bodemloos' in Berchem: "12,9 miljard stroomt naar Wallonië"

Donderdagavond hebben onze fractieleider in de Kamer, Barbara Pas, en econoom Lode Vereeck een boekvoorstelling gehouden van ‘Bodemloos’ in BluePoint te Berchem. Het boek behandelt de miljardentransfers die onder andere via de Sociale Zekerheid en de rente op de staatsschuld van Vlaanderen naar Wallonië gaat. “Met dit werk willen we de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië, die vorig jaar 12,9 miljard euro bedroegen, opnieuw onder de politieke en publieke aandacht brengen”, zegt Pas. “Het afschaffen ervan is in het belang van zowel Vlaanderen als Wallonië, en dat wordt in ‘Bodemloos’ onweerlegbaar aangetoond.”

In BluePoint te Berchem werd ‘Bodemloos’ voorgesteld, het nieuwste boek van Barbara Pas en Lode Vereeck over de transfers naar Wallonië. Volgens het duo vormen die immers een groot probleem omdat Vlaanderen veel moeite heeft met allerlei uitdagingen omwille van de energiecrisis, maar ook inzake wachtlijsten voor sociale woningen en gehandicaptenzorg. En als we de transfers laten opdrogen, kunnen we eindelijk en eenvoudig die Vlaamse uitdagingen tackelen, zo liet Pas weten. Bovendien stelt het Vlaams Belang dat we met deze middelen ook de torenhoge lasten op arbeid zouden kunnen verlichten.

Transfers zijn ondoeltreffend: Wallonië wordt er niet beter van, integendeel

Want “de transfers zijn een welvaartsafdracht die neerkomt op bijna 2.000 euro per Vlaming van jong tot oud, ruim 4.300 euro per werkende Vlaming, oftewel 409 euro per seconde, 35 miljoen euro per dag, 1 miljard euro per maand, 64,5 miljard euro in deze legislatuur”, aldus nog Pas. “De miljardentransfers zijn een serieuze financiële aderlating en betekenen een aanzienlijk verlies aan welvaart voor Vlaanderen. Het gaat om 4,37 procent van het bruto regionaal product.”

“In het boek wordt dieper ingegaan op de ondoeltreffendheid van deze interregionale transfers”, lichtte ook Vereeck toe. “Uit internationale wetenschappelijke studies blijkt dat transfers er bijna nooit of nergens in slagen om achtergestelde regio’s er weer bovenop te helpen. Integendeel, transfers bestendigen en verergeren de sociaaleconomische achterstand ten opzichte van meer welvarende regio’s, omdat zij de dringende noodzaak en prikkel wegnemen om het beleid om te gooien. Transfers zijn dus deel van het probleem, niet van de oplossing.”

De voorstelling werd ingeleid door Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang: “Het is een lijvig boek, maar ook een inhoudelijk sterk boek. Want, vandaag gaat het debat niet langer of de transfers wel bestaan, maar over hoe groot die zijn. En dit boek beantwoordt dat vraagstuk duidelijk en ondubbelzinnig.”

Bodemloos bestellen kan eenvoudig door te klikken op deze link.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF