menu
Word Lid
Geweld tegen politieagenten stijgt met 40 procent

Fractieleider Sam van Rooy: "Het drieste geval van afgelopen weekend waarbij drie agenten wekenlang arbeidsonbekwaam werden geschopt en geslagen door twintigers van 'Sub-Saharaanse afkomst', staat helaas symbool voor deze trend"

Uit de meest recente cijfers uit 2021 blijkt dat fysiek geweld tegen politieagenten in onze stad met bijna 40 procent is toegenomen. “Die exponentiële toename, vooral in regio’s met grootstedelijke context, baart zorgen”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Het wordt hoog tijd dat de regering dit probleem erkent en geen enkele klacht nog seponeert. Het is hoog tijd dat er effectief zwaar bestraft wordt.

Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat bijna één op twee van de geweldfeiten tegen agenten gebeurt in de regio’s Antwerpen en Brussel. “Niet alleen politieagenten, maar ook andere hulpverleners zoals ambulanciers, cipiers, medisch personeel, of brandweerlui worden slachtoffer van fysiek geweld. Het geweld lijkt zich sterk te concentreren rond gebieden met een grootstedelijke context”, aldus Depoortere.

"De feiten die zich afgelopen weekend in de omvolkte en sterk geïslamiseerde Seefhoek voordeden, staan symbool voor de cijfers die zopas bekend werden gemaakt. Op een moment dat drie politieagenten naar aanleiding van een verkeersongeval ter hulp schieten, worden zij op laffe wijze belaagd door allochtoon tuig. De door burgemeester De Wever als "van Sub-Saharaanse afkomst" omschreven daders schopten en sloegen de agenten het ziekenhuis in zodat ze gedurende weken arbeidsonbekwaam zijn. Naast het fysieke, geldt hier uiteraard ook het psychologische aspect dat niet mag worden onderschat", aldus gemeenteraadsfractieleider Sam van Rooy.  

“RESPECT VOOR UNIFORMBEROEPEN MOET TERUGKEREN”

Ook het fysiek geweld tegen beoefenaars van medische beroepen stijgt zorgwekkend. Er waren maar liefst 191 (+24%) gevallen van fysieke agressie tegen ambulanciers, apothekers of leden van medische of paramedische beroepen.

Een andere categorie die fors stijgt met ruim 50% zijn de geregistreerde feiten inzake slagen aan cipiers of aan leden van het veiligheidskorps. Ook de slagen aan personeel van andere openbare diensten, zoals bijvoorbeeld treinbegeleiders of bus- en tramchauffeurs, namen in Vlaanderen toe met 25 procent. 

Het Vlaams Belang dringt er federaal bij de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, en lokaal bij burgemeester en tevens hoofd van de politie, Bart De Wever, op aan het probleem te erkennen en ervoor te zorgen dat geen enkele klacht nog wordt geseponeerd, maar effectief zwaar bestraft wordt. Depoortere wijst met de vinger naar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) die eerder beloofde daar werk van te maken. “Er is helemaal niks van in huis gekomen.

Daarnaast pleit de partij er ook voor om een mediacampagne te lanceren waarin een harde aanpak beklemtoond wordt. “Mensen moeten zich bewust worden van deze problematiek en daders gewaarschuwd worden dat we hier niet lichtzinnig mee omspringen. Het respect voor uniformberoepen moet terugkeren”, besluit Depoortere.

Sam van Rooy: "Hoofdzakelijk in scholen en in de zogenaamde 'multiculturele wijken' van onze stad moet duidelijk gemaakt worden, dat het tuig, veelal van islamitische komaf, niet langer baas is op straat. Het is de taak van De Wever om niet alleen in woorden, maar ook in daden te zorgen voor een repressieve aanpak!" 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF