menu
Word Lid
Nultolerantie voor drugscriminaliteit en illegaliteit in en rond Diepestraat

Vlaams Belang Antwerpen eist nultolerantie voor drugscriminaliteit en illegaliteit in en rond Diepestraat

Fractieleider Sam van Rooy: "Het nabijgelegen politiekantoor in de Handelstraat moet permanent worden bemand en als uitvalsbasis fungeren voor het opkuisen van de wijk. Zet politie in burger in en doe permanent controles op identiteit, drugs en verboden wapenbezit, maak deze criminele illegalen het leven onmogelijk. Er móet nultolerantie heersen. Niet de illegalen en drugscriminelen maar de burgemeester en onze politie moeten baas zijn in de Antwerpse wijken."

Het gaat van kwaad naar erger in de Antwerpse Seefhoek en met name de Diepestraat. Zo’n 30-tal drugscriminelen, voornamelijk illegalen afkomstig uit Tunesië, hebben de straat overgenomen. Op een gegeven moment zwaaiden ze met vuurpijlen en zongen ze letterlijk: ‘De straat is van ons!’ Ze bedreigen winkeliers, jagen klanten weg, roepen vrouwen na en veroorzaken dagelijks grote vechtpartijen, met messen, boksbeugels en alles wat ze kunnen vinden. Rolluiken en ramen geraken daarbij beschadigd. Elke dag vanaf een uur of 17 ‘begint de hel’, zo getuigen buurtbewoners vandaag in Gazet Van Antwerpen.

‘De politie zien we alleen wanneer er bloed vloeit,’ zo klinkt het vanuit de buurt, en: ze zijn ‘gewoon beter georganiseerd dan de politie. Die gasten weten perfect wanneer de politie komt. Ze verstoppen hun drugs onder auto’s, in de bomen, zelfs in mijn brievenbus.’

Getuigenissen gebeuren anoniem omdat men bang is voor represailles, maar wat wordt verteld laat niets aan de verbeelding over: ‘We horen hen tegen elkaar opscheppen over de moorden die ze elders zouden hebben gepleegd. Ze lopen hier rond met machetes in hun broek of ze verbergen hun wapens onder auto’s. Als iets hen niet aanstaat, trekken ze hun wapens. Ze hebben niets te verliezen.’

Gemeenteraadslid Filip Dewinter: "Dit probleem is bijna zo oud als de straat. Het woekerde 15 jaar geleden al onder burgemeester Patrick Janssens en is alleen maar erger geworden. Wederom blijkt dat de zogeheten ‘War on drugs’, die burgemeester De Wever ondertussen al zo’n tien jaar geleden aankondigde, niet werkt. Laat de politie deze wijk bezetten en herover de straten met gerichte razzia's. De daders zijn gekend, de bendes zijn gekend, dus irriteer, saboteer en verstoor deze drugscriminelen permanent. Pak ze op, houd ze vast en zet de illegalen het land uit!"

Volgens de buurt is de situatie er vandaag erger dan ooit en gaan de drugscriminelen driester en meedogenlozer dan ooit te werk. Winkeliers zijn ten einde raad en spreken erover het heft in eigen handen te nemen. Dit mag echter nooit gebeuren: het Antwerps stadsbestuur faalt grandioos in een van zijn kerntaken - Veiligheid - wanneer buurtbewoners eraan beginnen denken om het heft in eigen handen te nemen. Als er te weinig plaats is in gesloten centra, dan moet burgemeester De Wever zelf capaciteit creëren om opgepakte illegalen vast te houden.

Vlaams Belang Antwerpen vraagt zich tot slot ook af hoe het toch zo is kunnen ontsporen na de door de burgemeester groots aangekondigde ‘Operatie Nachtwacht’, en zal hierover burgemeester De Wever interpelleren op de eerstkomende gemeenteraad.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF