menu
Word Lid
Park + Ride-parkings zijn een slag in het water

Antwerpse Park + Ride-parkings zijn een slag in het water: gemiddeld slechts 14% bezetting

Filip Dewinter: “Slechts 1 op 6 parkeerplaatsen in Antwerpse P+R wordt gebruikt terwijl de kostprijs per parkeerplaats 26.725 € bedraagt.”

De Antwerpse Park + Ride-parkings op de Antwerpse Linkeroever, de Luchtbal en aan de Bredabaan in Merksem zijn een slag in het water. De 3 parkings zijn sinds begin 2022 geopend en zijn samen goed voor 3.835 parkeerplaatsen (1.600 op Linkeroever, 1.550 op Luchtbal en 685 te Merksem). Na een half jaar in gebruik te zijn genomen, bedraagt de gemiddelde bezetting amper 14% (Luchtbal 9%, Merksem 13% en Linkeroever 20%). Enkel wanneer er in Antwerpen grote manifestaties plaatsvinden, worden de P+R-parkings intensiever gebruikt. Zo liep de bezetting van de P+R-parkings in april 2022 naar aanleiding van de “Ten Miles” op tot 100% op zowel Linkeroever als in Merksem (op Luchtbal nauwelijks 30%).

Filip Dewinter: “Met gemiddeld 1 parkeerplaats op 6 benut, zijn de P+R-parkings verre van een succes. De parkings hebben nochtans handenvol geld gekost: 102,5 miljoen € (43,7 miljoen € P+R luchtbal, 37,7 miljoen € P+R Linkeroever, en 14,2 miljoen € P+R Merksem). Een parkeerplaats in de Antwerpse P+R-parkings kost de belastingbetaler gemiddeld 26.858 €. Veel geld voor lege parkeerplaatsen… De redenen voor de leegstand liggen nochtans voor de hand: de parkings zijn betalend; er wordt nauwelijks publiciteit voor gemaakt en het openbaar vervoer dat aansluit aan de parkings is allesbehalve toereikend, stipt en veilig.”

Filip Dewinter: “Het Vlaams Belang wil dan ook dat:

  • de parkings gratis toegankelijk worden;
  • er een campagne gevoerd wordt om de P+R-parkings bekend te maken;
  • het aansluitend openbaar vervoer toereikend, stipt en veilig wordt.”

Bekijk ook het filmpje op onze sociale media waaruit de leegstand van de P+R-parkings uitdrukkelijk blijkt. In het filmpje neemt Filip Dewinter u per fiets mee in de lege P+R-parkings.

Bijlagen: schriftelijke vraag aan schepen van mobiliteit, Koen Kennis, en het antwoord van de schepen betreffende de kostprijs en het gebruik van de P+R-parkings in Antwerpen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF