menu
Word Lid
Vlaams Belang waarschuwt voor nepafvalzakken in Antwerpen en Brussel


Filip Dewinter: “Nepafvalzakken aan 0,50 cent terwijl ze in realiteit 1,10 euro kosten, zorgt voor veel gederfde inkomsten van de stad. Circuit van valse vuilniszakken moet ontmaskerd en opgerold worden.”

De afgelopen weken doken op de Antwerpse markten, in nachtwinkels en zelfs in benzinestations valse afvalzakken van de stad Antwerpen op. Ook in Brussel bestaat soortgelijk circuit. Voor een rol van 10 witte restafvalzakken betaal je in Antwerpen 11 euro of 1,10 euro per stuk. Ondertussen kun je echter ook nepafvalzakken kopen aan de prijs van 5 tot 7 euro per rol. Deze valse afvalzakken worden op heel wat plaatsen in Antwerpen aangeboden. Vorige week woensdag werden er door de Antwerpse politie een lading van dergelijke zakken in beslag genomen op het Sint-Jansplein. Het circuit dat achter deze nepafvalzakken-verkoop schuil houdt, mag niet worden onderschat. Dit blijkt een zeer winstgevende business te zijn.

De zakken kunnen herkend worden aan het feit dat ze iets kleiner zijn dan de originele zakken en ook de opdruk is enigszins anders. Of de kwaliteit van de nepzakken afwijkt van de originele zakken, is niet duidelijk. Veel mensen laten zich verleiden door de goedkope prijs, maar beseffen niet dat ze illegale zakken kopen.

Filip Dewinter: “Vooral de ‘handelaars’ die dergelijke zakken aanbieden, moeten worden aangepakt. Zij zijn zich zeer goed bewust van het feit dat het nepafvalzakken zijn. Nergens in het officiële circuit worden immers restafvalzakken van de stad Antwerpen aangeboden onder de officiële prijs. Achter de vervalsing en de verkoop van de nepafvalzakken gaat een professionele, criminele organisatie schuil. Het Antwerpse stadsbestuur is op de hoogte van de zwendel. Het is hoog tijd om op te treden! De vergunning van marktkramers en nachtwinkeluitbaters die dergelijke zakken aanbieden, moet worden ingetrokken.

Filip Dewinter heeft ondertussen bij FOD Economie en bij de economische inspectie klacht ingediend tegen de fraude met afvalzakken. Hij zal tevens de verantwoordelijke schepenen van Doesburg en Wouters interpelleren in de eerstkomende commissie aanstaande donderdag.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF