menu
Word Lid
Vlaams Belang wil dat De Wever zelf de federale politie en het leger opvordert

Het Vlaams Belang pleit voor de inzet van Bearcats-pantserwagens en extra mobiele cameraposten in en rond de Joodse wijk. De partij wil ook dat de Antwerpse politie buiten de diensturen permanent bewapend wordt. “In plaats van Calimero te spelen moet De Wever artikel 43 van de Wet ter organisatie van de geïntegreerde politiedienst toepassen en het leger inzetten in Antwerpen”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter.

Al enkele weken wijst Antwerps burgemeester met de beschuldigende vinger richting minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) omdat ze weigert het leger en de federale politie in te zetten in Antwerpen. Het Vlaams Belang vraagt al sinds het moment dat het leger niet meer patrouilleert in de Antwerpse Joodse wijk de inzet van het leger in de strijd tegen de drugsmaffia en terrorisme.

“IN PLAATS VAN DE CALIMERO UIT HANGEN ZOU DE ANTWERPSE BURGEMEESTER BETER ZELF DE FEDERALE POLITIE EN HET LEGER VORDEREN”

Dewinter wijst erop dat De Wever, indien hij dat wenst, zelf de wettelijke mogelijkheid heeft om het leger op te vorderen. Hij verwijst daarvoor naar artikel 43 van de ‘Wet ter organisatie van de geïntegreerde politiedienst’. Daarin wordt expliciet bepaald dat een burgemeester de krijgsmacht kan vorderen “wanneer de middelen van de politiediensten onvoldoende zijn om de openbare orde te handhaven”. Ook de federale politie kan gevorderd worden door de burgemeester op basis van hetzelfde artikel.

“In plaats van de Calimero uit hangen zou de Antwerpse burgemeester beter zelf de federale politie en het leger vorderen”, zegt Dewinter. “Een mailtje naar Verlinden sturen is niet genoeg. Een officiële vordering is nodig! Of is de vraag van De Wever enkel politiek theater om de Vivaldi-regering onderuit te halen? Waar blijven trouwens de BearCat-pantserwagens en de extra mobiele cameraposten om de Joodse wijk te beveiligen? Waarom laat De Wever niet toe dat politieagenten permanent bewapend mogen zijn, ook buiten de diensturen?”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF