menu
Word Lid
Vlaams Belang wil sluiting van illegale moskee in Merksem en dient klacht in bij het stadsbestuur

Filip Dewinter: “Hoewel er geen bestemmingsvergunning is, gedoogt Antwerps stadsbestuur deze illegale moskee onder het mom van een evenement.”

Ter uitbreiding van haar activiteiten organiseerde de Merksemse Essalam-moskee in de loop van januari een inzamelactie voor de aankoop vaan een pand met magazijn in de Vrijhandelstraat van 2.300 vierkante meter. Naar aanleiding van deze plannen werd er een petitie gestart. Onder de noemer “Geen Megamoskee in Merksem” werden enkele duizenden handtekeningen verzameld en overhandigd aan districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA). Zowel gemeenteraadslid Filip Dewinter als districtsraadslid Philippe Elst interpelleerden eveneens bij stads- en districtsbestuur. Er werd echter meegedeeld dat er geen omgevingsvergunningaanvraag werd ingediend ter inplanting van een nieuwe moskee.

Enkele weken na de petitieoverhandiging kondigt de Essalam-organisatie via sociale media-kanalen activiteiten aan in de nieuwe moskee (zie bijlage). Via een achterpoortje en onder het mom van een evenement (in dit geval nachtelijke gebeden tijdens de Ramadan) wordt de gebruikelijke procedure ter indiening van een omgevingsvergunningaanvraag omzeilt. Het Vlaams dient alvast klacht in tegen deze onwettelijke gang van zaken.

Filip Dewinter: “Samen met districtsraadslid Philippe Elst, die tevens initiatiefnemer is van de petitie tegen deze moskee, dien ik klacht in bij de bevoegde instanties van het stadsbestuur. De duizenden handtekeningen tegen de inplanting van een megamoskee in de Vrijhandelsstraat tonen aan dat er in Merksem geen draagvlak is voor een dergelijk project. Dat Essalam nu een loopje neemt met de te volgen procedure en de inplanting van de moskee laat plaatsvinden via evenementen ingediend bij de cel diversiteit van de stad, toont aan dat men de geldende regelgeving aan zijn laars lapt. Terwijl de buurt kreunt onder tal van leefbaarheidsproblemen zoals nachtelijk lawaaihinder, parkeerproblematiek, rondhanggedrag en mobiliteitschaos, hanteren Bart De Wever en co een gedoogpolitiek die verdere islamisering en gettovorming in de hand werkt. De plaatsing van tijdelijke camera’s rond de moskeesite toont aan dat de afdeling veiligheid van het stadsbestuur, dat onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van burgemeester De Wever valt, wel degelijk op de hoogte is van de huidige moskeeperikelen. Aanstaande maandag, 18 maart zal ik in mijn hoedanigheid van gemeenteraadslid in de bevoegde commissie het stadsbestuur aan de tand voelen in verband met de heersende problematiek in Merksem en vragen om de illegale activiteiten logischerwijze te schorsen.”

Bijlagen

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF